DIETETIKA

terapie stravou

O Dietetice

Dietetika tvoří bezpochyby k nejdůležitější součást TČM, neboť stravou každý den, a to hned několikrát, ovlivňujeme rovnováhu v našem těle. Stravování založené na smysluplných pravidlech pomáhá spoustě problémů předejít.

Jídelníček je jedním z velmi důležitých nástrojů, který se může stát jak dobrým sluhou, tak zlým pánem. Poznámky k jídelníčku jsou součástí každé konzultace. U některých diagnóz mají pouze okrajový význam, jindy jsou stěžejní. 

Dietetika se opírá o střídmost, různorodost a pravidelnost ve stravování. Navíc k těmto obecným pravidlům čínská dietetika razí zásadu "termodynamických" vlastností potravin, které musí korelovat se stavem pacienta a povahou jeho onemocnění.

Při sestavování jídelníčku u každého člověka je třeba vždy zohlednit jeho pohlaví, věk, prostředí ve kterém žije, zdravotní stav, fyzickou zátěž, konstituci a v neposlední řadě i roční období ve kterém se právě nachází.

Potraviny rozlišujeme dle jejich povahy, chutě a tropismu následně záleží na jejich tepelné úpravě.